Bliv klar til paneldebaten på Danish Security Fair 2023

På Danish Security Fair er vi stolte af at kunne samle sikringsbranchen til en paneldebat, hvor vi i fællesskab skal diskutere: "Hvorfor fortsætter vi i sikringsbranchen med at udføre mekanisk sikring efter udgåede standarder?" og "Hvordan sikrer vi, at de nye EN-standarder implementeres, hvor det er nødvendigt?"

Hvorfor er debatten vigtig?

I mange år har den mekaniske sikringsbranche fulgt Forsikring og Pensions (F&P) sikringsklassificering, der spænder fra GUL til RØD klasse, hvor RØD klasse er den højeste. I juli 2016 valgte Forsikring og Pension at fjerne deres klassificering til fordel for den langt mere krævende EU-standard, EN1627-30 der spænder sig fra RC1 til RC6, som den højeste.

Trods indførelsen af de nye og mere krævende EN-standarder i juli 2016 er der stadig forvirring i branchen, hvor der stadig implementeres løsninger efter de gamle F&P-standarder. Men hvorfor er det sådan?

 Panelet
- Kasper Skov-Mikkelsen, Direktør i SikkerhedsBranchen
- Jesper Florin, Afdelingsleder hos DBI - The Danish Institute of Fire and Security Technology
- Søren Kjeldmand, Chefkonsulent hos Forsikring & Pension
- Mads Ottosen Fricke, Sektionsleder hos Danish Technological Institute 

Dato
31. august kl. 14.15

Sted
Danish Security Fair 2023 - Messe C i Fredericia 


Bliv klar til paneldebatten

Forstå forskellen mellem EN1627-30 og de gamle F&P sikringsklasser 

Her er en oversigt over forskellene i standarderne og en forklaring på, hvorfor EN1627-30 er langt mere krævende. På et forsøg at gøre det mere enkelt at forstå forskellen, fokuseres der udelukkende på testområderne, selvom der også er store kravsforskelle til montering, dokumentation og kvalitetssikring. 

For grundig forståelse af EN1627-30, kan du læse mere på følgende link: https://www.alux.dk/forskellen-mellem-standardtyvmetoden-og-en1627-30

 
Indbrudstest

Mens de tidligere F&P sikringsklasser kun krævede beskyttelse mod 1-2 standardindbrudstyve ved brug af simpelt værktøj og en indbrudstid på op til 10 minutter i den øverste RØD klasse, kræver den nye standard EN1627-30 nu en længere indbrudstid på op til 20 minutter i den højeste RC6 klasse. Forskellen stopper dog ikke ved indbrudstiden, den omfatter også det anvendte værktøj. Mens den tidligere RØD klasse i de gamle standarder brugte simpelt værktøj som koben og skruetrækker, bruger den højeste RC6 klasse kraftigt værktøj og meget kraftigt el-værktøj som stor vinkelsliber og bajonetsav.

Indbrudstiden for de gamle F&P sikringsklasser:

GUL: Indbrudstid med simpelt værktøj: 3 min.

GRØN: Indbrudstid med simpelt værktøj: 5 min.

BLÅ: Indbrudstid med simpelt værktøj: 7 min.

RØD: Indbrudstid med simpelt værktøj: 10 min.

Indbrudstiden for RC sikringsklasserne:

Kravet er, at der skal laves en åbning på 250x400 mm inden for nedenstående indbrudstid.

RC3: Indbrudstid med simpelt værktøj: 5 min.

RC4: Indbrudstid med almindeligt værktøj: 10 min.

RC5: Indbrudstid med kraftigt værktøj og el-værktøj: 15 min.

RC6: Indbrudstid med ekstra kraftigt værktøj og kraftigt el-værktøj: 20 min.

 

Statisk test - træk, tryk og oppresning

Selvom der er betydelig forskel i indbrudstesten, og den nye indbrudstest udgør en langt større udfordring, er de opgraderede krav til test af træk, tryk og oppresning også yderst vigtige – især med hensyn til produktbredden.

Tidligere var kravene til træk, tryk og oppresning i de gamle F&P sikringsklasser begrænset til det, som to personer maksimalt kunne påføre. I modsætning hertil er kravene i EN1627-30 til træk, tryk og oppresning mindst 300 kg i den laveste sikringsklasse, RC2. Selvom verdensrekorden inden for vægtløftning er på 484 kg, udgør 300 kg en meget større belastning end det, som 1-2 standardindbrudstyve kan påføre.

Denne styrkede test og de krav, der stilles til produktbredde, sikrer, at sikringsprodukterne lever op til de nødvendige sikringsstandarder. En konsekvens af manglende krav til produktbredde under den gamle testmetode, var at der blev testet smalle gittere/jalousier (med lav elasticitet og stor stivhed), mens der inden for samme sikringsklasse kunne leveres meget brede gittere/jalousier (med høj elasticitet og udbøjning). Ifølge den nye standard er produktbredden nu begrænset til maksimalt 100 mm bredere end det testede produkt.

Træk, tryk og oppresningstest for RC sikringsklasserne:

RC2: Hydraulisk træk, tryk og oppresning på 300 kg.

RC3: Hydraulisk træk, tryk og oppresning på 600 kg.

RC4: Hydraulisk træk, tryk og oppresning på 1000 kg.

RC5: Hydraulisk træk, tryk og oppresning på 1000 kg.

RC6: Hydraulisk træk, tryk og oppresning på 1500 kg.

 

Testkrav, der skal opfyldes:

Maks. 150 mm åbning ved oppresning.

Min. 10 mm indgreb i føringsskinner ved tryk/træk.

 

Dynamisk test

Dynamisk test er et nyt testkrav i EN1627-30 og findes derfor ikke i de test til de gamle F&P sikringsklasser. Ved den dynamiske test testes med en svingpendul på 50 kg mod sikringsprodukt.

Dynamisk test:

RC2: Faldhøjde: 450 mm.

RC3: Faldhøjde: 750 mm.

RC4: Faldhøjde: Ingen krav.

 

Testkrav, der skal opfyldes:

Ingen åbning tilladt ved pendulkontakt.

 

Konklusion

Ud fra blot testområder kan man trygt at konkludere, at ved at følge EN1627-30 opnår man en betydelig højere standard af certificerede sikringsprodukter. Dette giver både kunder og forsikringsselskaber en bedre sikringsløsning og minimerer risikoen for succesfulde indbrudsforsøg, hvilket i sidste ende kan spare traume, besvær og erstatningsomkostninger.

Forrige
Forrige

Paneldebat: Hvorfor fortsætter vi i sikringsbranchen med at udføre mekanisk sikring efter udgåede standarder?

Næste
Næste

Alux lancerer Nordeuropas første EN1627 RC5 certificeret rullejalousi og sikringsmodul