Historien bag vores fundament for at blive en af Danmarks førende virksomheder indenfor solafskærmning, mekanisk tyverisikring og brandsikring

Vores fundament

Solafskærmning som egentlige industrielle produkter som markiser og lignende er en relativt nyere ting i Danmark. Man har dog haft markiser som solafskærmning, specielt ved butikker, helt tilbage til 1800-tallet. Men først op igennem 1900-tallet udvikler produkterne sig gradvist. Inspirationen hertil hentes fra de sydlige lande, hvor solen som bekendt er mærkbart stærkere og varmere.

En af de første producenter var Chr. Faber, som udviklede produkterne og satte system i tingene. Der var dog også flere mindre producenter, specielt i Københavnsområdet og Jyllands Markisefabrik i Århus, som var nogle af de første producenter. Produktionen dengang var meget håndværkspræget, og materialerne var stål og sejldug.

Først i 60érne, hvor aluminium begynder at blive kendt for sin formbarhed og styrke, begynder udviklingen at tage fart. Bearbejdningsprocesser som extrudering og rollformning sætter gang i kreativiteten.

Markiser, som tidligere var fremstillet af stål, blev således videreudviklet med aluminiumsprofiler. Solskærme og baldakiner kom til.

Screenshot 2021-09-20 at 10.58.05.png

Acryma, Alusol, Dasolas og Alux

Midt i 60’erne var der en salgschauffør ved navn Åge Feldthaus, som kørte rundt i Jylland og solgte frugt og grønt til købmænd m.m. I sin fritid solgte han også de nyligt fremkomne persienner til indvendig brug. Det var et af de nye produkter, som blev en af de helt store trends i den tid.

Den verdenskendte koncern ved navn Hunter Douglas beherskede teknikken med at rollforme aluminium, og lavede så lameller til persienner af lakeret alubånd, som blev formet, lokket op med huller og klippet i længde. Herefter blev snoretræk og bånd monteret, og man havde så de eftertragtede persienner.

En dag spurgte en lokal i Salling området, om han ikke kunne lave noget solafskærmning for solen over den frugt og grønt, som han solgte, for det var ikke specielt godt at have det stående i solen uden for butikken.

Feldthaus var kreativ og gik til en lokal smed, som blev bedt om at lave nogle spær i stålprofiler. På disse blev der lagt nogle stålrør og herefter monteret nogle af de nye hvide acrylplader, man kunne købe i tømmerhandlen. Der blev syet en flot blå flæse i sejldug, som blev monteret rundt på kanten, og så var den virkelig flot. Således opstod acrylmarkisen. 

Sagen blev selvfølgelig fotograferet og vist rundt til de andre købmænd og grønthandlere, og snart var det en realitet at sætte markisen i produktion.

Den første grundsten til markisefirmaet blev lagt, og det skulle selvfølgelig hedde Acryma (acrylmarkiser) og havde hjemsted i Skive. Snart var der både sælgere, produktion og montører, for selv den mindste købmand måtte absolut have en af de nye markiser. På et tidspunkt var der 10-12 montagevogne i gang med at sætte markiserne op rundt om i landet.

Der skulle selvfølgelig også produktudvikles, og man fandt et system i rollformede alu-profiler hos Hunter Douglas, som blev tilpasset til markiserne. Kunden kunne nu vælge at få alu-lamelbeklædning på markisen i stedet for acrylplader – Luxaflex markisen var født.

Markiserne var skrå, dvs. med hældning ud fra muren, så vandet kunne løbe af. Der kom efterspørgsel fra kunderne, om man ikke kunne lave dem, så vandet ikke bare løb ned foran og generede kunderne. 

Konstruktionen blev nu vendt om og blev til en vandret markise med alu-lameller underneden.

Der blev nu monteret en plastiktagrende inde ved muren for opsamling af regnvand, og der blev lavet en flot front af lamellerne. Den første egentlige baldakin var født. Den fik navnet Luxaflex Baldakin. Udviklingen gik videre, alu-lamellerne blev udskiftet til egentlige alu-plader. Man fandt et pladebeklædningssystem, som var velegnet. Navnet var regalum-plader og dermed navnet Regalum Baldakin P 200, fordi pladerne var 200 mm. Senere blev pladerne bukket 400 mm brede, og dermed navnet P 400. Alu-lameller fra Hunter Douglas blev også brugt til at lave faste solskærme – lamelsolskærme til kontor og industri. Dette produkt hed Luxaflex Solskærme.

I Acryma var der en ung ingeniør ved navn Keld Lund Hansen. Han var med i udviklingen af denne proces. Det gik dog værre end bedre, udviklingen gik for hurtigt, firmaet fattedes penge, og i 1968 måtte man dreje nøglen for sidste gang.

Feldthaus var imidlertid ikke sådan at slå ud. Han flyttede til Silkeborg, startede hvor han slap. 

Fik nogle af de tidligere medarbejdere med, bl.a. sin bror Johannes Feldthaus, den legendariske sælger i Aalborg Poul Ingeman Madsen (PIM) og delvist ingeniør Keld Lund Hansen. Firmaet blev kaldt ALUSOL for ALUminium SOLafskærmning.  Den ekspansive udvikling fra tidligere fortsatte, og snart blev ideen om at dele firmaet i to til en realitet. Baldakiner og markiser var fortrinsvis til detailhandlende, der havde brug for solafskærmning, tørvejr samt en smart dekorativ facade.

Solskærme var fortrinsvis til kontor og industri, da deres funktion kun var solafskærmning.

Til dette formål blev firmaet DASOLAS (Dansk Solafskærmning A/S) stiftet af Feldhaus og Lund Hansen. Lund Hansen videreudviklede nu en ny og forbedret solskærm i ekstruderede alu-profiler. Den var både stærkere, flottere i design og ikke mindst mere produktionsvenlig end den gamle Luxaflexskærm. Den blev patenteret og fik navnet Dasoflex.

Alusol udviklede sig. De første gågader i Danmark var under etablering, og den første delvise overdækkede gågade i Danmark var en realitet med etableringen af de ca. 575 m baldakiner med tværgående overdækning i Søndergade i Silkeborg i 1972.

Der blev holdt Nordisk Gågadekonference i Silkeborg, hvor projektet blev vist frem for inviterede handelsstandsforeninger i Norden. Herefter tog tingene fart, og flere gågader blev forsynet med baldakiner, bl.a. Aalborg, Varde, Viborg, Hørsholm og Lyngby. Flere byer i Danmark, Norge og Sverige var også med.

Alusol havde nu også etableret sig med egne kontorer i Gøteborg og Malmø samt en agent i Norge (Jahre Trading).

Produktsortimentet var ligeledes blevet udviklet. I 1977 kom egen produktion af kalechemarkiser til, mens knækarmsmarkiser fortsat blev købt udenlands. Firma Merkel i Baiersdorf – ERLANGEN var samarbejdspartner.

Facadeentrepriser på butikker med både baldakiner, lysskilte, alu-vinduer og døre var en samlet del af konceptet – Alusol System facader.

Firmaet i Sverige blev solgt til Dasolas i 1978.

Udviklingen i detailhandlen og udseendet af butikkerne ændrede sig imidlertid, og baldakinen begyndte at blive erstattet af markiser, som bedre kunne indpasses i bygningernes genetablerede arkitektur.

Feldthaus var flyttet til Frankrig med familien for at betræde nye græsgange og videreudvikle salget af solskærme internationalt i UNISUN regi sammen med Lund Hansen i Dasolas.

I 1980 etableres et nyt Alusol selskab, Alusol Systemer A/S, som køber aktiver i det gamle. Dette selskab etableres af 3 ledende medarbejdere fra det gamle baldakinselskab, Bill T. Jensen, Peter Woetmann og Benno Knappe, sidstnævnte trådte ud i 1983. Tyverisikring i form af sikringsgitre var på vej ind på det danske marked i takt med den stigende grad af indbrud.

Produkterne blev, som flere af solafskærmningsprodukterne, købt i Tyskland. I 1983 blev Ingeniør Henning Jensen ansat. Han havde tidligere været ansat i Dasolas og været med til udviklingen af det første solafskærmningssystem med drejbare lameller i Danmark. Samt i en kortere periode været medstifter af JSA Solafskærmning og JSA Sikring.

Det blev besluttet, at man ville igangsætte udvikling af eget rullegittersystem fremstillet i alu-profiler. Alusol var således det første firma i Danmark med eget system. Denne udvikling fortsatte positivt i årene fremover, og i 1990 udviste ISS Securitas stor interesse for dette sikringsgitterkoncept og købte således Alusol.


Alux bliver til

Efter et par år i Securitas regi med stagnation og omforandringer købte den ene af de tidligere indehavere, Bill T. Jensen, Alusol Solafskærmning tilbage og etablerede et nyt selskab, Alux inventar og solafskærmning ApS. De fleste af nøglemedarbejderne fra Alusol/Securitas fulgte med over i Alux. Især Ingeniør Henning Jensen og salgsmanden Niels Erik Boldreel var de bærende kræfter i en lang årrække.

Som fundament for Alux fortsatte man den etablerede produktion af butiksinventar, som var i de nyerhvervede bygninger på Tietgensvej i Silkeborg. Ligeledes blev de vigtigste medarbejdere fra det tidligere inventarfirma Åge Hermansens Inventarsnedkeri også ansat.

Screenshot 2021-09-20 at 10.58.29.png

Udviklingen af et nyt rullegittersystem og nyt tyverikoncept blev igangsat og implementeret

Inventarproduktionen måtte efterhånden vige for udviklingen og blev nedlagt. Udviklingen i salg og produktion af solafskærmning og sikringsgitre fortsatte, og firmaet udviklede sig til at være en af de ledende spillere på markedet.

I efteråret 2002 gik Securitas, som i mellemtiden var blevet til Falck Sikring, på markedet for at frasælge den mekaniske sikringsdel, som stadig var i den gamle alussol fabrik i Virklund. Alux gik ind i det, da det jo var en naturlig del af produktionen og samtidig også en del af det gamle firma. Så fra januar 2003 var denne del nu en del af Alux. Flere af de helt gamle medarbejdere var der stadig, så nu kom de med i genforeningen.

Alux producerede nu pludselig på 3 produktionssteder, idet Alux også havde overtaget det nuværende domicil på Holmbladsvej. Så flytning fra Tietgensvej, flytning af produktionen fra Virklund og indretning af den nye fabrik stort set samtidig var lidt af en opgave.

I juni 2004 blev selskabet omdannet til et aktieselskab og var således forberedt og klar til yderligere ekspansion.

Et par år senere, maj 2006, havde konkurrenten TS System i Viborg problemer. Alux gik i forhandling med indehaveren Mogens Madsen, og kort efter var TS System så en del af Alux.

TS System havde som hovedprodukt faste, aftagelige og svingbare gitre samt nogle fine polycarbonat produkter. Dette patenterede program passede perfekt ind i Alux’ produktprogram, og gør det i øvrigt stadig.

For at kunne garantere markedets bedste produkter og sikre kunderne den bedste service, sigtede Alux mod at kvalitetscertificere hele virksomheden og produkterne efter højeste standarder. I 2008 – helt præcis den 19. december – kunne det første ISO 9001certifikat hænges op på væggen. Det havde været et stort arbejde at nå dertil, og alle var stolte af, at Alux nu havde certifikat på vores kvalitetssikringssystem. 


I 2013 blev Alux på Sikkerhedsbranchens messe valgt som årets sikkerhedsvirksomhed 

Begrundelsen var det nyudviklede sikkerhedsrullegardin SafeRoller og det store arbejde i branchen på privatsikringsområdet. I øvrigt var Alux også i gang med test af sikringsprodukter efter de nye EN-standarder EN1627-30. 

Som fundament for Alux fortsatte man den etablerede produktion af butiksinventar, som var i de nyerhvervede bygninger på Tietgensvej i Silkeborg. Ligeledes blev de vigtigste medarbejdere fra det tidligere inventarfirma Åge Hermansens Inventarsnedkeri også ansat.

 

288mt75h7lmwk59b.jpeg

Alux var, og er stadig, foregangsfirma for certificeringer, der er med til at præge hele branchen samt forsikringsselskaberne. Dette var også en del af begrundelsen for, at valget faldt på Alux.

Efter nogle år blev det besluttet at gå mere ind i byggebranchen og ind på projektmarkedet for solafskærmning. Samtidig var der også gang i implementeringen af sikringsprodukter for brand, hvilket også hovedsageligt blev afsat til entreprenører og dermed byggebranchen. 

Sidst i 2016 havde en af konkurrenterne på sikringsmarkedet problemer. I januar 2017 blev Viruma så en del af Alux. Der kom dermed nogle nye brandprodukter med i portefølgen, og ligeledes argenturet for Alulux i Tyskland.

Kort efter ringede Ole Iversen fra Midtsun i Skive og foreslog, at Midtsun kunne blive en del af Alux. De havde problemer, og Ole Iversen mente, at Midtsun, som hovedsageligt var en projektorganisation, ville være et godt supplement til Alux. Så i April 2017 var det en realitet, og dermed havde Alux nu en stærk og dygtig projektorganisation. 

Alusol og senere Alux har været med fra den spæde start og har udviklet sig til at være blandt de førende i branchen med nu 55 dygtige medarbejdere. Alux vil forsætte sine lange traditioner og erfaring med at udvikle, producere, levere og montere de bedst mulige produkter, der skaber trivsel i bygninger og sikrer tryghed og velvære for mennesker.

Flag-Alux-25.jpg